Za mechorosty na hrad Hukvaldy a jeho okolí – krátký report

Turisté vystupující za krásného počasí v sobotu 21. 9. 2024 v 9,30 hod. ze zájezdového autobusu u brány do obory v Hukvaldech trochu rozpačitě sledovali podivnou skupinku lidí, kteří „očichávali“ svými nosy stinnou zídku obory. A pak ještě „sbírali nedopalky“ z chodníku na kterém postávali. No, strašné! A navíc na hradě Hukvaldy ta stejná skupina individuí s lupami na krku absolutně bez zábran chodila do míst, kam byl vstup výslovně zakázaný!

Tak se mohla jevit náhodným kolemjdoucím naše desetičlenná skupina příznivců botaniky, zvláště pak mechorostů, při sobotní exkurzi Moravskoslezské pobočky ČBS Za mechorosty na hrad Hukvaldy a jeho okolí. Skutečně jsme někteří „očichávali“ zídku z pískovcových kamenů, ale spíše zrakem než čichem jsme pozorovali na ní rostoucí nejen běžné mechy jako jsou kroucenec zední (Tortula muralis var. muralis), rokyt cypřišovitý (Hypnum cupressiforme var. cupressiforme) ale např. i vzácný poddruh kapradinky sleziník červený zakřivený (Asplenium trichomanes subsp. pachyrachis). No a „sbírání nedopalků“ pak mohla připomínat situace, kdy se jeden z vedoucích exkurze (Zbyněk Hradílek) sehnul, aby sebral a demonstroval drobný mech patřásnatku Hornschuchovu (Pseudocrossidium hornschuchianum), která rostla mezi dlažebními kostkami chodníku.

Naše exkurze ale měla vyšší cíle, než jen zaznamenávat běžné druhy mechorostů. Cestou do kopce k hradu Hukvaldy jsme měli možnost pozorovat četné epifytické mechy nedávno spadlých větví i celých velikánů místní obory. Na vlhké hlíně v okolí cesty jsme viděli jeden z našich nejmenších mechů – krondlovku neobroubenou (Fissidens exilis). Na hradě samotném se nám podařilo v Psích kotcích ověřit dřívější výskyt vzácného mechu zobanitky okrouhlolisté (Rhynchostegium rotundifolium) a játrovky pateřínu čtyřdílného (Preissia quadrata). Zobanitku okrouhlolistou jsme pak našli ještě v bohatší populaci při vnější západní zdi hradu. Při vlhčí východní a severovýchodní hradbě jsme nalezli bohaté porosty pobřežnice vápnomilné (Pellia endiviifolia) a na kůře bezu černého neveliký porost rourkatce širolistého (Syntrichia latifolia), který není na severovýchodní Moravě vůbec běžný.

Na exkurzi vedené Zbyňkem Hradílkem a Janou Tkáčikovou (za vydatné pomocí Josefa Plačka) jsme zaznamenali a demonstrovali asi 60 taxonů mechorostů vč. ohrožených druhů.

Napsal: Zbyněk Hradílek

Foto: Jana Tkáčiková a Josef Plaček

Foto 1. Exkurze začala u zídky obory přehledem běžných, ale malých mechů.

Foto 2. Pod věží západní hradby rostla bohatší ze dvou populací mechu zobanitky okrouhlolisté (Rhynchostegium rotundifolium).

Foto 3. Menší populaci zobanitky okrouhlolisté (Rhynchostegium rotundifolium) jsme našli v Psích kotcích uvnitř hradu.

Foto 4. Kratší a strmější cesta oborou vzhůru k hradu poskytla základní sortiment zemních, skalních i epifyticky rostoucích mechorostů, vč. droboučké krondlovky neobroubené (Fissidens exilis).

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Exkurze a přednášky 2024. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.